2000 luku

Soulista kuoriutui 2000-luvulle tultaessa Neo-soul. R&B:n kautta listoille ilmestyi soul artisteiksi luokiteltavia nimiä kuten Maxwell, D'Angelo, Erykah Badu, Jill Scott, India Arie, Alicia Keys, Angie Stone, Norah Jones. Musiikki on laajentunut mutta taustall kuuluu soulin peristeet ja vaikutus, mutta myös 70- ja 80-luvun jazz, soul, r&b ovat tuoneet omat vaikutteensa 2000-luvun musiikkiin.

Neo-soul palautti levy-yhtiöiden luoton laulettuun soul-musikkin. Trendi on nostanut myös erilaisia lahjakkuuksia esille kuten Kindred the Family Soul ja Ledisi. 2000-luku näki myös soul artistien siirtymisen kohti jazz-musiikkia ja mm Anita Baker, Will Downing ja Regina Belle löysivät uuden uran jazzin parissa.

Amy Winehouse

Amy Winehousea pidettiin yhtenä uuden soulin tähdistä, laulajista, joka nosti soulin uudelleen korkeimmalle tähtipaikalle. Amy tunnettiin matalasta lauluäänestään ja siitä, että hän sekoitti mielellään niin jazz, soul kuin r&b vaikutteita jo ensi levyllään Frank vuonna 2003. Amy ehti julkaista vielä Back to Black vuonna 2006, mutta kolmatta levyä ei ehtinyt tylla. Hänen viimeinen levytys oli Tony Bennettin kanssa 2011 tehty Body and Soul. Hänen kuolemansa jälkeen Island Recors julkaisi kokoelmalevyn Lioness: Hidden treasures. Winehouse oli eittämättä loistava laulaja mutta henkilökohtaiset ongelmat terveyden kanssa eivät antaneet hänelle rauhaa. Masennus, syömishäiriät, alkoholi, huumeet, anoreksia, bullimia. Hän kuoli 27-vuotiaana alkoholimyrkytykseen.

Alicia Keys

Alicia Keys syntyi 1981 New Yorkissaja vuoteen 2012 mennessä hän on ehtinyt julkaista kuusi albumia, joita on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta. Hän on myysö esiintynyt muutamassa elokuvassa ja voittanut jo 14 Grammy palkintoa, viisi American Music Awardsia ja kolme Wordl Music Awardsia. Hänet on valittu vuosikymmenen R&B artistiksi vuonna 2009 Billboard-lehdessä. Hän alkoi soittaa pianoa seitsemän vuotiaana ja sävelsi ensimmäinen kappaleensa Buterflyz 14-vuotiaana. Vuonna 2001 hänen debyyttialbumi Songs in A Minor julkkaistiin- levy oli menestys yli 11 miljoonalla myydyllä kappaleella. Alician toinen levy The Diary of Alicia Keys julkaistiin vuonna 2003 ja sitäkin myytiin yli 9 miljoonaa kappaletta. Hän on esiintynyt myös mm. Suherin, Jermaine Paulin, ray Charlesin, Jay-Z:n, Draken ja monien muiden artistien kanssa. Hän on myös tehnyt biisin James Bondiin, Jack Whiten kanssa tuotettu Another Way to Die 007 Quantum of Solace tunnukseksi.