Elvis

Oliko Elvis Aaron Presley Soul tähti? Ei varsinaisesti, mutta hänen musiikkinsa otti vaikutteita mustan ameriikan musiikilta ja aina kun on paikka kertoa ja kirjoittaa kuninkaasta, se kannattaa tehdä. ##The King is Born Elvis syntyi 1935 Tupelossa Mississippissä ja kuoli 1977 Memphisessä lääkkeiden väärinkäyttöön, mutta Elviksen lyhyt elämä oli musiikillista ilotulitusta ja siksi hänestä tuli rokkin kuningas, musiikillinen legensa. Hän aloitti levytysuransa 1954 ja samaisella 50-luvulla hän myös esiintyi neljässä elokuvassa, joista tuli menestyksiä, ei niinkään hänen näyttelijälahjojen vaan laulun ansiosta. Elvis suoritti asepalveluksen 1958 ja palattuaan armeijasta 1960 hän palasi aktiivisesti elokuviin jättäen levytyksen vähemmälle. Vuoden 1968 esiintyminen televisiossa nosti Elviksen jälkeen myös musiikillisesti suosioon.

Guinness World Records

Elvis on sooloartisteista eniten listaykkösiä levyttänyt artisti. Hän oli myös aikansa myydyin artisti ja levyjä on eri arvioiden mukaisesti myyty maailmanlaajuisesti 2,5 miljardia kappaletta. Hän ehti voittaa Grammyn 1967, 1972 sekä 1974 ja hän sa oman tähden Hollywoodin Walk of Fameen 1960.

##Mistä kaikki alkoi?

Elvis opiskeli sähköasentajaksi, työskenteli sähköliikkeen kuorma-autokuskina ja suunnittelu rekkakuskin uraa mutta 1953 hän kävi Sun Recordsilla äänittämässä äitinsä syntymäpäivälahjaksi pari kappaletta. Nämä ensimmäiset äänitykset tekivät vaikutuksen Sun recordsin Sam Phillipsiin, joka kutsui Elviksen studiolle takaisin 6 kuukautta ensi äänitysten jälkeen.

Elvis jammaili studiolla Scotty Mooren ja Bill Blackin kanssa Thats All Right (Mama) kappaletta aivan uudella tavalla. Biisi äänitettiin ja laitettiin soittoon WHBQ radioasemalle. Biisi oli menestys ja se äänitettiin singleksi, jonka toiselle puolelle tuli Blue Moon of Kentucky. Tuota Elviksin Thats All right biisiä on pidetty maailman ensimmäisenä rock and roll levynä.

Elvis esiintyi bändin kanssa ensi kertaa julkisesti 1954 Bon Air Clubilla Memphisessä. Elviksen pukeutuminen, tyyli ja esiintyminen tekivät alusta asti vaikutuksen varsinkin naisyleisöön. Elvis otti ulkonäköönsä vaikutteita ihailemaltaan elokuvatähti Tony Curtisilta. Hän kampasi hiuksensa samanlaiseen vaikkakin pitempään kampaukseen kuin Curtis, värjäsi ne ruskeasta mustiksi sekä korosti silmiään ripsivärillä - todellinen rokkitähti jo 50-luvulla.

Elvis käytti myös laulaessaan hyvin omalaatuisia kikkoja kuten sopertamista, muminaa ja epätavallisia painotuksia, ja hänen äänensä eli musiikin mukana. Elvis itse kertoi saaneensa laulutyylinsä kuuntelemalla etelän värillisiä gospelkvartetteja. Elviksen Sunille 1954–1955 levyttämien viiden singlen a-puolella oli aina kantrikappale ja b-puolella rhythm and blues -kappale.

Elvis huomioitiin suomalaisessa radiossa jo 1956 Paavo Noposen kertoessa tästä uudesta amerikkalaisesta tähdestä suomalaisille kuuntelijoille.

Elviksen ura oli kahtiajakoinen, sillä hän teki menestys elokuvia, lauloi listaykkösiä mutta kertoi olevansa tyytymätön oman uransa suuntaan, sillä hän halusi olla enemmän esiintyvä artisti kuin elokuvanäyttelijä, mutta sopimuspykälät pakotti Elviksen elokuviin.

Loppuvuodet

Vuoden 1968 televisioesiintymisestä tuli Elviksen loppu-uran käännekohta. 42% television katsojista näki shown ja Elviksen paluun estraadeille. Samalla Elvis ilmoitti lopettavansa elokuvat. Vuonna 1969 Elvis ja James Burton kokosivat taustalla bändin Taking Care of Business, josta tuli Elviksen vakituinen yhtye aina loppuunn saakka. TCB:n lisäksi Elviksellä oli 70-luvulla kaksi orkesteria ja neljä taustalaulu kvartettia. Vuonna 1969 syntyivät mm. kuntalevyt Suspicious Minds ja In the Ghetto. Elvis äänitti yhtyeensä kanssa vuonna 1969 niin monta biisiä, että RCA:lta meni 1,5 vuotta niiden julkaisuun.

Elvis aloitti 1969 soppimuksen Las Vegasin International hotellista, kaksi esiintymistä illassa yhden kuukauden ajan. Konserttisarjasta tuli Las Vegasin historian menestynein show. Hän uusi konserttisarjan seuraavan vuonna täysin uusin kappalein ja jälleen yleisöennätykset paikkuivat. Elvis ehti esittää Las Vegasissa yhteensä 646 konserttia, joista jokainen oli loppuunmyyty ja toisessa hotellissa vielä 106 konserttia eli yhteenä 752 loppuumyytyä konserttia!

Kuuluisa "Elvis has left the building" sanonta tuli käyttöön 1971, sillä konsertit piti lopettaa jotenkin ja saada fanit rauhoittumaan.

Elvis oli myös ensimmäinen realitytähti, sillä Elvis: Aloha from Hawaii vuodelta 1973 oli ensimmäinen livenä maailmalle lähetetty viihdeohjelma.

Elvis kuoli 16.elokuuta 1977 lääkkeiden yliannostukseen, josta syytettiin hänen lääkäriään Nichopoulosta.